Onbekende video ramp Challenger opgedoken

De ramp met de Challenger – Foto: NASA

Zesentwintig jaar na de ramp met de Challenger is er een nieuwe video opgedoken waarop te zien is hoe de spaceshuttle uit elkaar valt.

De Challenger was de tweede van de in totaal vijf spaceshuttles die door de NASA werden gebouwd. In 1983 werd de shuttle voor het eerst gelanceerd en in 1985 verbleef de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels in het ruimteveer.

Op 28 januari 1986 werd de spaceshuttle voor de tiende keer gelanceerd. Na 73 seconden viel het ruimteveerechter uit elkaar. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

De ramp blijkt destijds te zijn gefilmd door Jeffrey Ault. Samen met zijn ouders en een vriend woonde de toen negentienjarige Ault de lancering bij Cape Canaveral bij. Hij filmde de ramp vanuit een andere hoek dan de camera die de “officiële beelden” registreerde.

Ault legde de ramp vrij gedetailleerd vast op een Chinon Super 8 camera. Nu – zesentwintig jaar na de ramp – heeft hij zijn video aangeboden aan de Amerikaanse website Huffington Post.

Lees ook: Spaceshuttle-tijdperk is voorbij

drenthe-boerderijen-brand-2012
Drentse boerderijen afgebrandTwee historische rietgedekte boerderijen in Rolde en…
Fanny Blankers-Koen in 1948Fanny Blankers-Koen is, samen met elf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: