Onbekende vooroorlogse filmpjes Rotterdam ontdekt

Still uit een van de video's

Still uit een van de video’s

Stadsarchief Rotterdam beschikt sinds kort over dertig ‘nieuwe’ filmpjes van het Rotterdam van voor het bombardement van 1940. De bijzondere bewegende beelden werden onlangs gevonden door Jacqueline Herrema, een achternicht van de man die de beelden in de jaren twintig van de vorige eeuw schoot.

Het gaat in totaal om dertig filmpjes. Te zien zijn onder meer de oude haven en de oude Diergaarde die vroeger in het centrum van de stad stond. Het materiaal is vastgelegd op spoelen van het zeldzame Baby Pathé 9,5 millimeter formaat. Toen Jacqueline Herrema de filmpjes vond, kon ze deze daarom niet eenvoudig afspelen. Uiteindelijk belandde ze bij het Stadsarchief. Dat wist het materiaal af te spelen én te digitaliseren.

De beelden werden in de jaren twintig geschoten door notaris Gotthard Pieter Spoel.

Vooroorlogse filmbeelden van Rotterdam ontdekt

- advertentie -
In de documentaire Het jaar erna wordt een aantal portretten van Joden…
Het digitale themakanaal NPO Doc zendt vanaf 13 april de vierdelige serie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: