Dark
Light

Onderwijsproject provincie Utrecht tijdens Eerste Wereldoorlog

Auteur:
1 minuut leestijd
Geschiedenislokaal Utrecht WO1
Geschiedenislokaal Utrecht WO1

Tijdens een bijeenkomst bij Huis Doorn is vrijdag een onderwijsproject over de provincie Utrecht tijdens de Eerste Wereldoorlog gelanceerd: Geschiedenislokaal Utrecht WO1. Het project, dat is ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht, is bedoeld voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Ook leerkrachten uit het basisonderwijs en leerlingen in de tweede fase kunnen echter gebruik maken van bronnenmateriaal, dat volgens de makers flexibel is in te zetten. Landschap Erfgoed Utrecht:

“Nederland blijft tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal. Toch gaat de strijd aan de provincie Utrecht niet ongemerkt voorbij. Wat betekent het bijvoorbeeld om lange tijd als soldaat gemobiliseerd te zijn? En hoe wordt de grote stroom Belgische vluchtelingen opgevangen? En na afloop van de oorlog komt ook nog de voormalige Duitse keizer Wilhelm II op huis Doorn wonen.”

Lancering van het project - Foto: Theo Scholten
Lancering van het project – Foto: Theo Scholten

Volgens de instelling komen dit soort vragen in de gangbare lesmethodes niet aan de orde en kunnen de thema’s de methodes wel verrijken.

“Als de ‘grote geschiedenis’ op deze manier dichtbij komt, gaat ze echt leven voor de leerlingen.”

Bij de samenstelling van het onderwijsproject werkten een groot aantal Utrechtse erfgoedorganisaties samen: Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Museum Flehite, Het Utrechts Archief, Geheugen van Zeist, Museum Veenendaal, Gemeentearchief Veenendaal, Archief Eemland, Waterliniemuseum Fort bij Vechten, Gemeente Amersfoort/Belgenmonument en het Nationaal Militair Museum.

Het nieuwe project heeft ook een eigen website: www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl met onder meer filmpjes, bronnenmateriaal en opdrachten.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×