‘Onderzoek dood Dag Hammarskjöld opnieuw’

Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld

Een commissie van de Verenigde Naties vindt dat er een nieuw onderzoek moet komen naar de dood van Dag Hammarskjöld. Deze Zweed was jarenlang secretaris-generaal van de VN. In 1961 kwam hij om bij een vliegtuigongeluk. Over dit ongeval wordt al lang gespeculeerd. Was het wel een ongeluk?


Dag Hammarskjöld werd in 1953 secretaris-generaal van de VN en voerde een actief beleid. Onder zijn bewind werd de invloed van de VN een stuk groter doordat hij deelnam aan een groot aantal politiek gevoelige vredesmissies. Kort na zijn dood in 1961 werd hem postuum de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

De Zweed overleed op 17 september 1961 nadat zijn vliegtuig boven Noord-Rhodesië, toen een Britse kolonie, was neergestort. Hammarskjöld was op dat moment nauw betrokken bij een conflict in Afrika dat was ontstaan nadat Katanga zich had afgescheiden van Congo. Britse onderzoekers concludeerden destijds dat het toestel waarin de Zweed zat neerstortte door een fout van de piloot.

Aangezien Hammarskjöld zich met zijn beleid niet overal populair had gemaakt, gingen er na het ongeluk al snel geruchten rond over een eventuele aanslag.

- advertentie -

Een juridische commissie van de VN raadt nu een nieuw onderzoek aan. Volgens deze commissie, zo meldt de NOS, beschikt Amerika hoogstwaarschijnlijk over de communicatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding in Noord-Rhodesië. Bestudering van die gegevens zou meer kunnen leren over de toedracht van het ongeluk.

Een Zweedse onderzoeker beweert dat het toestel waarin Hammarskjöld zat werd neergeschoten door een ander vliegtuig.

Boeken over Dag Hammarskjöld:

Open Monumentendag Vlaanderen, 2013De vijfentwintigste editie van de…
De onderwaterauto van James BonDe onderwaterauto van James Bond - Foto: RM Auctionsd - Foto: RM Auctions
De onderwaterauto van James Bond - Foto: RM…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: