Onderzoek naar gezonken VOC-schip

De Zuytdorp – Foto: Zeeuws Archief

Nederlandse en Australische wetenschappers gaan het wrak van het VOC-schip Zuytdorp onderzoeken. Het schip zonk begin achttiende eeuw voor de kust van West-Australië.

De Zuytdorp vertrok in 1711 vanuit Zeeland naar Batavia. Voordat het schip zijn bestemming bereikte, zonk het voor de kust van West-Australië. Van de bemanning werd nooit meer iets vernomen. De zaak werd door de VOC nooit onderzocht. Pas in 1954 werd de precieze locatie van de schipbreuk vastgesteld. De rotspartijen in de buurt waar het schip zonk heten tegenwoordig Zuytdorp Cliffs.

Drie eeuwen nadat het schip zonk gaan wetenschappers nu dus onderzoek doen naar het schip. Ze willen onder meer te weten komen hoe het schip gebouwd werd. Ook wordt onderzoek gedaan naar het hout van de boot om zo meer te leren over de datering van oud hout.

Album van Margaretha Haghen, inscripties dateren uit 1564 (bewerkt)…
kb-krantenarchief-gr
Krantenarchief KBHet historische krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek (KB)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: