‘One small step…’-zin niet ter plekke bedacht

Ruimtevaarder Neil Armstrong zette in juli 1969 als eerst mens ooit voet op de maan. Hij sprak toen de wereldberoemde woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. De ruimtevaarder heeft altijd beweerd dat hij die woorden ter plekke bedacht, maar in een documentaire die deze week door de BBC werd uitgezonden beweert een broer van de Amerikaan dat hij al voor vertrek vaststond dat deze zin zou worden uitgesproken.


In 1969 keek de hele wereld toe hoe Neil Armstrong het maanoppervlak betrad en de ‘One small step…’-zin die hij vervolgens uitsprak werd wereldberoemd. Al heel lang ging men er van uit dat Armstrong die zin eerder al bedacht had, maar de ruimtevaarder zelf hield altijd vol dat hij de oneliner ter plekke bedacht. Ook in een biografie die in 2005 verscheen, herhaalde hij dit nog eens.

Spelletje Risk

Voor een nieuwe documentaire interviewde de BBC verschillende familieleden van de ruimtevaarder, waaronder zijn broer Dean. Die vertelde dat hij Armstrong enkele maanden voor de beroemde tocht naar de maan bezocht. De broers deden een spelletje Risk en Neil Armstrong zou zijn broer toen een briefje hebben laten zien met daarop de tekst die hij ging uitspreken als hij voet zette op de maan: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

- advertentie -

Waarom Neil Armstrong later verklaarde dat hij de zin ter plekke bedacht is niet duidelijk. Het kan de ruimtevaarder ook niet meer gevraagd worden. Hij overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd.

‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind’

Tyrannosaurus BataarEen 38-jarige man uit Florida heeft bekend dat…
Openbaarheidsdag 2013Het is woensdag Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: