Ongelikte beer

Jonge beer - cc

Jonge beer – cc

Wie zich onbeschoft gedraagt loopt het risico uitgemaakt te worden voor ‘ongelikte beer’. Dit gezegde is afkomstig uit het Romeinse volksgeloof.

De Romeinen vonden jonge beren er maar raar uit zien. Volgens hen waren de dieren nog niet ‘af’. Wat de jonge beren nodig hadden was een goede moeder die hen vooral veel likte. Pas dan zouden ze er als een echt beertje uit gaan zien. De Romeinse dichter Ovidius schrijft er het volgende over in zijn Metamorfosen

‘De jongen van de beer zien eruit als een levende klomp als ze geboren worden. Ze hebben geen eigen vorm; hun moeder geeft ze hun vorm door ze te likken.’

Het idee van de beer die gelikt moet worden om een echte beer te worden lijkt misschien vreemd, maar jonge beren zijn inderdaad vrij hulpeloos als ze geboren worden en berenmoeders hebben bijna een dagtaak aan het likken van hun jongen.

Foto: stck.xchng
Zij waren náoorlogse slachtoffers: de kinderen die de pech hadden dat hun…
Koopvaardijmonument in Vlissingen - cc
Over de verrichtingen van de Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog bestaan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: