Online expositie ‘200 jaar Grondwet’

Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)

Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)

Vanwege de viering 200 jaar Grondwet lanceren Google Nederland, het Nationaal Archief en het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk donderdag een bijzondere online expositie.


Google Constitute

Google Constitute

Speciaal voor deze tentoonstelling is de grondwet van 1814 gedigitaliseerd door het Nationaal Archief. Naast dit document is een achttal andere belangrijke documenten te zien in de expositie: Inlijving bij Frankrijk (1810), Proclamatie 1813, Grondwet 1815, Scheiding Nederland en België (1839), Grondwet 1848, Grondwet 1917, Grondwet 1922 en het Statuut voor het Koninkrijk der
Nederlanden (1954).

De expositie is georganiseerd omdat de Nederlandse Grondwetop 29 maart van dit jaar, precies tweehonderd jaar bestaat.

Dat Google deelneemt aan de online tentoonstelling is niet zo vreemd. Het internetbedrijf lanceerde vorig jaar het zogenaamde Constitute-project, een website die 189 grondwetten doorzoekbaar maakte. Vanaf donderdag is hier ook de Nederlandse grondwet te vinden.

- advertentie -

De grondwet van 1814 was overigens niet (zoals wel beweerd wordt) de eerste, maar de vijfde constitutie van ons land. De allereerste Nederlandse grondwet kwam tot stand in de Bataafse tijd en werd na lange en felle debatten in april 1798 door de volksvertegenwoordiging goedgekeurd. Lees hier meer over de verschillende constituties.

De vermeende doornenkroon van Jezus (CC)
De vermeende doornenkroon van Jezus (CC)In de Notre…
De twee botfragmenten van de oeroude reuzenschildpad (Drexel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: