Online tentoonstelling: Een nieuw leven in Amerika

Emigranten op Ellis Island, twee Italiaanse kinderen – Foto: Bibliothèque nationale de France

Tussen 1820 en 1920 verlieten ongeveer dertig miljoen emigranten Europa om een nieuw leven te beginnen in Amerika. De Digital Public Library of America (DPLA) en Europeana hebben een online tentoonstelling gemaakt over deze grote volksverhuizing.

Pamflet met Lied voor vrolijke Landverhuizers – Foto: KB/Meertens Instituut


In de tentoonstelling, getiteld Leaving Europe: A new life in America, wordt onder meer stilgestaan bij de motieven van de emigranten. Sommigen vertrokken vanwege de economische omstandigheden in Europa, andere hadden religieuze of politieke motieven. Ook 200.000 Nederlanders trokken tussen 1820 en 1920 naar Amerika.

Annie Moore, een vijftienjarig meisje uit Ierland, was de eerste immigrant die via Ellis Island werd toegelaten tot de Verenigde Staten. Ellis Island was de grenspost van New York voor aankomende immigranten. Wie wil weten of een familielid de grote oversteek maakte, kan het openbare archief van Ellis Island online raadplegen.

- advertentie -

Via de online tentoonstelling kunnen de bezoekers de emigranten volgen op hun reis naar Amerika. Dit onder meer aan de hand van zeldzame foto’s, manuscripten, schilderijen, brieven, officiële documenten en ander arfchiefmateriaal.

Ook is er aandacht voor de eerste stappen die deze nieuwe Amerikanen in hun thuisland doen. De tentoonstelling staat op Europeana.eu, een portal die musea, bibliotheken, archieven en galeries uit heel Europa online samen brengt.

Meerdere Amerikaanse en Europese bibliotheken, musea en archieven leverden gedigitaliseerd materiaal voor de tentoonstelling.

Lees ook: Red Star Line – Naar Amerika!

RijksmuseumHet Rijksmuseum in Amsterdam heeft in KPN sinds 1…
Musea in Hoorn op zoek naar materiaal Nederlands-IndiëHet Affichemuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: