Dark
Light

Online wandelen door het Paleis op de Dam

Auteur:
1 minuut leestijd
Google Art Project - Paleis op de Dam
Google Art Project - Paleis op de Dam

In het kader van het Google Art Project kan er sinds enige tijd virtueel gewandeld worden door enkele toplocaties in Nederland zoals het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag en het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ook het Paleis op de Dam is sinds begin april online te bezoeken.

Google Art Project – Paleis op de Dam
Het Paleis op de Dam dateert uit de zeventiende eeuw en werd ontworpen door architect Jacob van Campen (1596-1657). Het werd gebouwd als stadhuis. Lange tijd bleef het monumentale gebouw het stadhuis van Amsterdam.

Dat veranderde op 20 april 1808. De 29-jarige Lodewijk Napoleon (1778-1846) nam toen namelijk, als eerste koning van ons land, zijn intrek in het gebouw. Vijf jaar diende het gebouw hierna als Frans – Koninklijk en Keizerlijk – Paleis.

Vijf jaar later gaf koning Willem I het paleis terug als stadhuis. Het stadsbestuur zag in die tijd echter weinig in een nieuwe verhuizing en bleef zitten waar het zat. Sinds 1815 is het Paleis op de Dam officieel het Koninklijk Paleis van het Nederlandse koningshuis.

Via het Google Art Project is het bijzondere gebouw vanuit de woonkamer nu heel gedetailleerd te bekijken. Hieronder een paar mooie plaatjes:









Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×