OnsDNA.nl wijst de weg in archiefland

OnsDNA.nl wijst de weg in archiefland

Deze week is er een nieuwe website gelanceerd die Nederlanders wegwijs moet maken in de archiefwereld: OnsDNA.nl.

Wie bijvoorbeeld geïnteresseerd is in genealogie en op zoek gaat naar de achtergronden van de eigen familie kan terecht bij verschillende archiefinstellingen. Maar ook wie bijvoorbeeld wil weten wie er vroeger in een bepaald huis woonde of hoe een straat er een eeuw geleden uit zag, kan bij de archieven terecht.De nieuwe website OnsDNA.nl wil laten zien wát er zoal te doen en te vinden is in de archieven en maakt beginnende archiefgebruikers wegwijs. Het project is een initiatief van de Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN). De initiatiefnemers:

- advertentie -

Wie een museum bezoekt, bekijkt wat hem wordt voorgeschoteld. Wie in monumenten geïnteresseerd is, maakt een stadswandeling met een gids in menselijke, papieren of digitale vorm. En wie gegevens zoekt over zijn eigen familie, huis, stad of buurt, moet zelf aan de slag in een archief. Zoeken in een archief is doe-het-zelven. Anders dan het woord suggereert, gaat dat niet altijd vanzelf. Hoe en waar begin je? Wat kan er al online, voor welke dingen moet je naar een archief toe? Welke bronnen zijn geschikt voor het oplossen van jouw vragen? De website OnsDNA.nl is het startpunt voor iedere beginnende archiefgebruiker.

Op de site zijn onder meer praktijkverhalen te vinden van enthousiaste archiefgebruikers. Daarnaast bevat de site volgens de makers veel “bevat basale tips voor archiefonderzoek”. Ook is er een archiefkaart te vinden waarop snel te zien is bij welk archief men moet zijn om het antwoord te vinden op een bepaalde vraag.

De website wordt de komende jaren uitgebreid met onder meer online hulpmiddelen en lesmateriaal om oude handschriften te leren lezen of huizenonderzoek te doen.

De gitaar van Jeff Beck - Foto: Christie'sBij Christie's…
Teófilo Stevenson, 1985 - Foto: BundesarchivDe Cubaanse bokser Teófilo…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: