Ontbrekende bladen Ferrariskaart teruggevonden

De stad Leuven op één van de bladen van de Ferrariskaart – Afb: Nationaal Archief

Bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn onlangs twee ontbrekende bladen van de beroemde achttiende-eeuwse Ferrariskaart teruggevonden. De twee bladen zijn overgedragen aan het Nationaal Archief dat hierdoor weer over een complete Ferrariskaart beschikt.

De Ferrariskaart werd in de achttiende eeuw gemaakt onder leiding van Joseph-Jean-François graaf de Ferraris (1726-1814). Voor het eerst werd het grondgebied van de Oostenrijkse Nederlanden, het huidige België, in zijn geheel in kaart gebracht.- advertentie -

Gebied rond Leuven op één van de bladen van de Ferrariskaart – Afb: Nationaal Archief

De kaart staat daarom ook wel bekend als de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik.

De Ferrariskaart wordt nog altijd gebruikt door bijvoorbeeld historici die zich willen verdiepen in de evolutie van het landschap. Ook overheidsdiensten maken echter nog gebruik van de kaart, waarop onder meer veel mijnputten staan vermeld die momenteel niet meer zichtbaar zijn. Handig om te weten bij bepaalde bouwprojecten. De 275 originele kaarten tonen het België van voor de industriële revolutie.

Er werden drie met de hand getekende sets vervaardigd. Een van die exemplaren was gemaakt voor keizer Joseph II en kwam in bezit van koning Willem I in de tijd dat België nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. De Ferrariskaart werd ondergebracht in het archief van de voorloper van de Topografische Dienst. In de jaren tachtig verhuisde de kaart naar het Nationaal Archief. Op dat moment was de kaart echter al niet meer compleet. Er ontbraken twee bladen.

Deze twee bladen werden onlangs teruggevonden door de conservator Kaarten en Atlassen van de Bijzondere Collecties. Ze bleken per ongeluk in de kaartencollectie van de voormalige Topografische Dienst in Emmen te zijn achtergebleven. Een groot deel van die collectie wordt sinds vorig jaar beheerd bij de Bijzondere Collecties en bij het sorteren stuitte conservator Jan Werner op de twee bladen van de Ferrariskaart.

Twee jaar geleden werd de Ferrariskaart in zijn geheel in atlasvorm uitgegeven. Dit op schaal 1:20.000.

leo-samama-lezing-gratis
Gratis lezing van Leo SamamaOver het belang van kunst…
ming-vaas-dorset-gr
Foto: Dukes AuctioneersEen gepensioneerde arbeider van een Britse chocoladefabriek…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: