Ontbrekende helft schildpadfossiel gevonden

De twee botfragmenten van de oeroude reuzenschildpad (Drexel University)

De twee botfragmenten van de oeroude reuzenschildpad (Drexel University)

In 1846 werd in New Jersey een botfragment van een oeroude reuzenschildpad gevonden. Onlangs werd het ontbrekende deel van dit miljoenen jaren oude botfragment gevonden.

De reuzenschildpad zou drie meter lang zijn geweest

De reuzenschildpad zou drie meter lang zijn geweest


Het gaat om een bot van de bovenarm van de Atlantochelys mortoni, een zeeschildpad die tussen de 70 tot 75 miljoen jaar geleden leefde. In 1846 werd het eerste deel van dit bot gevonden en enige tijd geleden werd in New Jersey opnieuw een botfragment van de zeeschildpad gevonden. Wetenschappers waren zeer verbaasd toen bleek dat de twee delen naadloos in elkaar pasten.

Dr. Ted Daeschler van de Academy of Natural Sciences of Drexel University zegt tegenover de BBC dat hij en zijn collega’s compleet overdonderd waren toen bleek dat de twee delen in elkaar pasten. Volgens de wetenschappers is het overduidelijk dat de twee botfragmenten bij elkaar horen. Ze publiceren binnenkort over de ontdekking in het magazine Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia..

Nu de twee delen weer zijn samengevoegd, ontdekken de wetenschappers veel meer over de zeeschildpad. Ze concluderen bijvoorbeeld dat het dier ongeveer drie meter lang was. Omdat nu vaststaat uit welke rotsformatie het fossiel afkomstig is, kan ook beter worden vastgesteld hoe oud het precies is.

- advertentie -

Het tweede deel van het bot werd gevonden door amateurpaleontoloog Gregory Harpel. Hij trof het bot aan bij een beekje en dacht eerst dat hij gewoon met een grote steen van doen had. Toen hij sporen zag van haaienbeten, besefte hij dat hij een bijzondere vondst had gedaan en nam hij contact op met een museum in New Jersey.

Video over de bijzondere vondst:

Google Constitute
Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)Vanwege…
Herdenkingsmunt ter ere van 200 De Nederlandsche Bank…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: