Ontdekkingstocht naar culinair erfgoed

Detail van de boekcover – Foto: Remko Kraaijeveld

Woensdag is in Amsterdam een speciaal kookboek gepresenteerd. In het kookboek, getiteld Proef Noord-Holland, staat het culinaire erfgoed van de provincie Noord-Holland centraal.

Overhandiging van het eerste exemplaar aan Elvira Sweet


Volgens de makers gaat het om een kookboek, geschiedenisboek en reisgids in één. Schrijfster en historica Emma Los ging voor het boek op zoek naar de schoonheid van het culinaire erfgoed, in de breedste zin van het woord. De auteur:

Je duikt in de essentie van elke Noord-Hollandse regio. Dat is soms haute cuisine van historische recepten in een eigentijds jasje, maar dat is ook de Febo, de Zaanse fabrieken en de Dirk van den Broek. Zo hebben we de hele Noord-Hollandse culinaire geschiedenis met elkaar verbonden.

Aan het kookboek werkten negen bekende topkoks uit Noord-Holland mee. Zij lieten zich inspireren door historische kookboeken uit de zestiende tot halverwege de twintigste eeuw uit de bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ze gebruikten die oude recepten als inspiratie voor hun eigentijdse gerechten en verwerkten daarin typische streekproducten uit de negen Noord-Hollandse regio’s.

- advertentie -

Rogier van Dam, één van de koks die meewerkte aan het boek, maakte bijvoorbeeld een romige sjalottensoep met varkenstong, gremolata en Zaanse mosterd. De kok zetten het in zijn eigenrestaurant (Lastage) op de kaart en tot zijn vreugde verkocht het ‘historische recept’ direct goed.

De historische verhalen in het boek zijn geschreven door historica Emma Los. Ze gaat onder meer in op de culturele, economische, infrastructurele of landschappelijke betekenis van de gerechten. Remko Kraaijeveld maakte de foto’s. Het eerste exemplaar van het boek is woensdag overhandigd aan de Noord-Hollands cultuurgedeputeerde Elvira Sweet.

Canon van NederlandDe stichting die de Canon van Nederland…
Afb: Museum TwentsewelleEen amateurpaleontoloog heeft in Winterswijk enige tijd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: