Ontdekte Van Geel is kwart miljoen waard

Detail van het werk – Afb: Avro

Het zeventiende-eeuwse kunstwerk van Joost van Geel dat oktober vorig jaar ontdekt werd bij Tussen Kunst en Kitsch blijkt 250.000 euro waard te zijn. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt in het actualiteitenprogramma Een Vandaag.

Het gaat om de duurste vondst die ooit in het televisieprogramma is gedaan. De vondst werd oktober vorig jaar gedaan tijdens opnames in Zwolle. De eigenaresse van het schilderij toonde het kunstwerk aan expert oude meesters John Hoogsteder. Deze dacht aanvankelijk dat het om een werk van dezeventiende-eeuwse meester Gabriël Metsu (1629-1667) ging. Nadere bestudering van het schilderij maakte duidelijk dat het werk gemaakt is door Joost van Geel (1631-1698), een tijdgenoot en leerling van Metsu.

- advertentie -

Hoogsteder is, net als de eigenaresse van het doek, zeer opgetogen over de vondst:

Het is geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft. Door onderzoek te doen naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij die teruggaat tot 1780

Het schilderij, getiteld Het kantwerkstertje, heeft een afmeting van 31 bij 26 centimeter en toont een kantklossertje in een interieur. De vondst van het topstuk komt tijdens de komende aflevering van Tussen Kunst en Kitsch uitgebreid aan bod.

EenVandaag over de vondst

sitestat

Gemeentemuseum Den Haag - Foto: CC/Roel WijnantsEen groot aantal…
picasso-lecture
La Lecture - Picasso (detail, klik hier voor de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: