Ontkennen nazi-misdaden in Rusland voortaan strafbaar

Duitse officier bij Stalingrad

Duitse officier bij Stalingrad

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die het ontkennen van nazi-misdaden strafbaar maakt. Wie valse informatie verspreid over de daden van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog loopt dankzij de nieuwe wet ook kans om vervolgd te worden. Dat meldt persbureau AFP.


Dat de wet nu ondertekend wordt is volgens Rusland-critici opvallend, omdat er de afgelopen maanden juist veel te doen is over het optreden van Rusland in het conflict in Oekraïne. Rusland wordt door sommigen zelfs beticht van nazi-praktijken.

Feiten die tijdens de Neurenberg-processen zijn vastgesteld kunnen in Rusland dankzij de ondertekening van de nieuwe wet niet langer zonder gevolgen worden ontkend. Ook holocaust-ontkenning is strafbaar. Wie schuldig wordt bevonden kan op zijn hoogst een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen. Personen die nazi-misdaden in de massamedia ontkennen of bagatelliseren worden het zwaarst gestraft.

Het dragen, tonen of uiten van nazi-symbolen was al strafbaar in Rusland. Afgelopen maand werd de nieuwe wet al goedgekeurd door de beide Kamers in Rusland.

- advertentie -

Critici zeggen dat president Poetin met de nieuwe wet de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid probeert in te perken.

Musical 'Soldaat van Oranje'De musical 'Soldaat van Oranje'…
Schilderij van Franz Marc, een van de kunstwerken uit de collectie van Cornelius Gurlitt
Schilderij van Franz Marc, een van de kunstwerken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: