Ontsnapte Auschwitz-gevangene August Kowalczyk overleden

August Kowalczyk rond 1950

Holocaust-overlevende August Kowalczyk is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste overlevende van een groep gevangenen die in 1942 uit concentratiekamp Auschwitz wist te ontsnappen.

De Pool was eind 1940 naar Auschwitz dedeporteerd. Twee jaar later, in juni 1942, nam hij deel aan een vluchtpoging van vijftig gevangenen. De gevangenen probeerden te ontsnappen terwijl ze op een akker aan het werk waren.

Het merendeel van de vluchters werd door bewakers gedood. Negen van hen wisten te ontkomen, onder wie August Kowalczyk.

- advertentie -

Na de Tweede Wereldoorlog werd Kowalczyk een bekende acteur in Polen. Hij speelde in 23 films en toneelstukken. Na zijn pensioen vertelde hij jongeren vaak over zijn oorlogservaringen.

In Rotterdam is maandag herdacht dat tijdens de Tweede…
Pieter van den Berg bewerkte documentatie over de Pavon tot een animatievideo, die waarschijnlijk een goed beeld geeft van de gevolgen van het bombardement. Zie link onder 'Meer weten'.
Bronnenboek over bombardement op PavonIn de ochtend van zaterdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: