Dark
Light

Ontsnapte Auschwitz-gevangene August Kowalczyk overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

August Kowalczyk rond 1950
Holocaust-overlevende August Kowalczyk is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste overlevende van een groep gevangenen die in 1942 uit concentratiekamp Auschwitz wist te ontsnappen.

De Pool was eind 1940 naar Auschwitz gedeporteerd. Twee jaar later, in juni 1942, nam hij deel aan een vluchtpoging van vijftig gevangenen. De gevangenen probeerden te ontsnappen terwijl ze op een akker aan het werk waren. Het merendeel van de vluchters werd door bewakers gedood. Negen van hen wisten te ontkomen, onder wie August Kowalczyk.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Kowalczyk een bekende acteur in Polen. Hij speelde in 23 films en toneelstukken. Na zijn pensioen vertelde hij jongeren vaak over zijn oorlogservaringen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×