Ontwikkelingsproject Rawagede komt traag op gang

Nederland zegde twee jaar geleden 850.000 euro ontwikkelingsgeld toe aan het Indonesische dorp Rawagede. Op deze manier wilde Nederland iets doen voor het dorp waar Nederlanders in 1947 een bloedbad aanrichtten.

Twee jaar later blijkt er echter nog niet zo heel veel te zijn gebeurd. Van het ontwikkelingsgeld is 600.000 euro voor de bouw van een school, marktgebouw en de uitbreiding van een gezondheidscentrum nog niet besteed.

SP, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks stelden

- advertentie -hier onlangs schriftelijke vragen over aan Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de minister is het geld nog niet besteed vanwege lange voorbereidende procedures van de Indonesische overheid. De minister gaat er van uit dat deze procedures op korte termijn afgerond zullen worden.

Eerder deze maand bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat zeven weduwen uit het Indonesische dorp Rawagede een schadevergoeding moet betalen als compensatie voor het verlies van hun man. Het ontwikkelingsproject staat hier los van.

Bloedbad

Nederlandse militairen richtten op 9 december 1947 een bloedbad aan in het Javaanse dorp Rawagede, nu Balongsari. Ruim vierhonderd mannen in het dorp werden geëxecuteerd. De inval maakte deel uit van de eerste politionele actie in Indonesië. Het Nederlandse leger probeerde door middel van die acties de onafhankelijkheid van Indonesië, die kort daarvoor was uitgeroepen, in de kiem te smoren of te vertragen.

Volgens de Nederlandse militairen zou zich een guerrilla-commandant schuilhouden in het dorp op West-Java. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeen gebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten.

Deel van de advertentieAcht Nederlandse museum hebben maandag gezamenlijk…
Detail van de omslag van OeroegDonderdag is in haar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: