Ook MI5 deed onderzoek naar Charlie Chaplin

Charlie Chaplin

De Britse geheime dienst MI5 blijkt in de jaren vijftig een onderzoek te hebben ingesteld naar de filmacteur Charlie Chaplin (1889-1977). Dit blijkt uit onlangs vrijgekomen documenten van de geheime dienst.

Het onderzoek werd ingesteld op verzoek de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. Deze dienst beweerde dat Chaplin communistische sympathieën had en dat de acteur onder een schuilnaam werkte. In werkelijkheid zou hij Israel Thornstein heten.Vanwege de moeilijkheden met de Amerikaanse diensten besloot Chaplin de Verenigde Staten in 1952 te verlaten. Hij vertrok naar Zwitserland waar hij een groot huis had gekocht.

- advertentie -

Op verzoek van de FBI blijkt de Britse geheime dienst MI5 in de jaren vijftig dus ook een onderzoek naar Chaplin te hebben ingesteld. De acteur had zelf altijd beweerd dat hij op 16 april 1889 in zuid-Londen was geboren. De MI5 onderzocht dit, maar vond hiervoor geen bewijs.

Ook vond de dienst geen enkel bewijs voor de bewering dat Chaplin in werkelijkheid Israel Thornstein zou heten. Uiteindelijk stelde de MI5 vast dat Chaplin geen gevaar voor de veiligheid was.

Zigeunerkoningin

Over de geboorteplaats en geboortedatum van Charlie Chaplin bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Onlangs dook er wel een brief op van ene Jack Hill. Die beweerde dat Chaplin geboren was in een woonwagen. Zijn moeder, een tante van Hill, zou bekend zijn geweest onder de naam zigeunerkoningin’.

Chaplin werd wereldberoemd met zijn stomme films, films waarin niet gesproken werd. Enkele bekende films zijn The gold rush (1925), The circus (1928) en City lights (1931). Toen de sprekende film zijn intrede deed, was Chaplin aanvankelijk terughoudend. In 1940 kwam hij echter met de film The Great Dictator, waarin hij onder meer Adolf Hitler, in de film Adenoid Hynkel geheten, persifleerde. In 1957 maakte de film A King in New York, een satire op de Amerikaanse jacht op communisten in het McCarthy-tijdperk.

Charlie Chaplin als bokser

foto: Still YouTubeIn een champagnehuis in Frankrijk hebben bouwvakkers…
Hoeve Wilgendam - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: