Ook Spanje wil Demjanjuk vervolgen

De 90-jarige John Demjanjuk staat momenteel in Duitsland terecht voor medeplichtigheid aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in voormalig vernietigingskamp Sobibor. Een Spaanse rechter heeft Demjanjuk nu ook aangeklaagd voor medeplichtigheid aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

De Spaanse rechter Ismael Moreno beschuldigt Demjanjuk ervan kampbewaker te zijn geweest in het concentratiekamp Flossenbürg. In dit kamp in het oosten van Duitsland zatentijdens de Tweede Wereldoorlog 155 Spanjaarden gevangen en daarvan kwamen er zestig om het leven. Moreno heeft inmiddels een Europees arrestatiebevel tegen Demjanjuk laten uitvaardigen. De rechter wil dat Demjanjuk wordt overgebracht naar Spanje zodra de rechtszaak in Duitsland is afgerond.

- advertentie -

In Duitsland wordt Demjanjuk ervan beschuldigd kampbewaker te zijn geweest in het voormalig vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk heeft dit zelf altijd ontkend. De in de Oekraïne geboren Demjanjuk ging na de oorlog in de Verenigde Staten wonen. In 2009 werd hij door de VS uitgezet en overgebracht naar Duitsland.

Demjanjuk tijdens de rechtszaak in Israël

In 1987 werd hij door Amerika al eens uitgeleverd aan Israël. Daar werd hij aanvankelijk voor Iwan de Verschrikkelijke, een beruchte kampbeul in Treblinka, gehouden en ter door veroordeeld.

Doordat er onduidelijk onstond over de identiteit van Demjanjuk werd hij in 1993 door het Israëlische Hooggerechtshof uiteindelijk vrijgesproken.

Adolf EichmannNazi-kopstuk Adolf Eichmann had al in 1952 kunnen…
Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontvangt 1,6 miljoen euro voor de restauratie van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: