Oorlogsarchieven koningin Wilhelmina openbaar

Nationaal Archief maakt geheime documenten openbaar

Aankomende dinsdag is het weer Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief in Den Haag. Een aanzienlijk aantal voorheen geheime documenten is vanaf dat moment openbaar. Ook het archief van koningin Wilhelmina uit de Tweede Wereldoorlog wordt openbaar.

De eerste dinsdag van het nieuwe kalenderjaar is het altijd Openbaarheidsdag. Een groot aantal documenten zijn vanaf die dag zonder beperking voor iedereen in te zien. De lijst bevat dit keer onder andere veel stukken uit 1940, het eerste oorlogsjaar.

Van het Kabinet van de Koning komen zelfs de archieven uit de gehele oorlogsperiode beschikbaar. Dus ook stukken uit de tijd van Wilhelmina’s ballingschap in Londen en het zogenaamde Geheim Archief. Koningin Wilhelmina schroomde niet haar mening, opmerkingen en plannen op papier te zetten. In de archieven is te lezen wat er tijdens de oorlog door haar hoofd ging.

CDA en het homohuwelijk

Ook het archief van de Centrale Raad Kernenergie uit de jaren zestig komt vrij evenals – bijvoorbeeld – het archief van de Werkgroep Homofilie van het CDA die begin jaren tachtig probeerde een compromis te vinden tussen het politieke en het theologische standpunt op het gebied van het homohuwelijk.

- advertentie -
Nationaal Archief in Den Haag - cc

Nationaal Archief in Den Haag – cc

Openbaarheid in Nederland

Ministeries en andere overheidsinstellingen dragen na twintig jaar hun archieven over aan een archiefinstelling. Een groot deel daarvan is direct in te zien. Maar als de inhoud de privacy van nog levende personen kan schaden of hen onevenredig kan benadelen of wanneer het landsbelang volgens de regering in het geding is, wordt de openbaarheid nog enige jaren beperkt.

Dit mag maximaal 75 jaar duren, maar vaak is het korter. Zo worden de notulen van de Ministerraad na 25 jaar openbaar en geldt voor Europese stukken een termijn van 30 jaar. De termijn wordt altijd vooraf vastgesteld en vervalt op de eerste januari na het verstrijken ervan.

Memoires van koningin Wilhelmina: Eenzaam Maar Niet Alleen

Natalie Cole - cc
De Amerikaanse jazzzangeres en actrice Natalie Cole is op oudjaarsdag op 65-jarige…
Kasteel Rosendael (Gelders Archief)
Het Gelders Archief heeft het archief van Huis Rosendael toegankelijk gemaakt. Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: