Oorlogsmisdadiger Erich Priebke overleden

Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog

Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Duitse oorlogsmisdadiger en oud-SS’er Erich Priebke is vrijdag op honderdjarige leeftijd overleden. Dat melden Italiaanse media op basis van een verklaring van Priebke’s advocaat.


Erich Priebke werd in 1998 in tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege misdaden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië beging. Hij overleed echter niet in de gevangenis. Priebke zat onder huisarrest in Rome.

De Duitser was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

Priebke heeft erkend dat hij betrokken was bij dit bloedbad, maar beweerde zelf dat hij zelf ‘slechts’ twee mensen doodgeschoten had en verder alleen meegeholpen had bij de arrestaties.

- advertentie -

Kort na de oorlog werd de Duitser door de Britten opgepakt. Enige tijd later wist hij echter te ontsnappen. Priebke vluchtte naar Argentinië maar werd daar halverwege de jaren negentig ontdekt en toen uitgeleverd aan Italië. Priebke had al die tijd gewoon onder zijn eigen naam in Argentinië geleefd.

Eerder dit jaar was er nog een rel rond de honderdste verjaardag van de oud-SS’er. Vrienden van de Duitser wilden die verjaardag in het openbaar vieren. Dat leidde tot protesten van nabestaanden van slachtoffers en organisaties van Joden en oud-partizanen.

Das zweite Leben des SS-Offiziers Erich Priebke

Ereveld Kembang Kuning - Foto: CCMinister Hennis van…
Winston Churchill (1874-1965)
Winston Churchill is één van de bekendste staatslieden van de twintigste eeuw.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: