Oorlogsmisdadiger Peter Egner (88) overleden

Egner gefilmd door RTV Ojvodine – Still YouTube

In Amerika is de van oorlogsmisdaden verdachte Peter Egner (88) overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hij als nazi-officier betrokken zijn geweest bij de moord op zeker 17.000 mensen.

Over enkele weken zou in Amerika een proces over zijn uitlevering beginnen. Een Servische rechtbank diende vorig jaar een verzoek in tot die uitlevering. Peter Egner, een Duitser die in 1922 in voormalig Joegoslavië geboren werd, zou zich tijdens de oorlog namelijk schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.Egner verkaste in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Amerika en verwierf daar de Amerikaanse nationaliteit. Hij heeft altijd ontkend oorlogsmisdaden te hebben begaan en pogingen om hem zijn Amerikaanse nationaliteit te ontnemen heeft hij altijd aangevochten. Hij heeft toegegeven lid te zijn geweest van een door nazi’s gerunde beveiligingseenheid maar van oorlogsmisdaden wist hij naar eigen zeggen niets.

De etnische Duitser zou volgens zijn aanklagers tijdens de oorlog onderdeel hebben uitgemaakt van een Einsatzgruppe. Deze eenheid vermoordde begin 1942 duizenden Joodse en Servische vrouwen en kinderen door hen te vergassen in mobiele gaskamers.

Volgens Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Center, was Egner actief betrokken bij de massamoord. Tegenover persbureau Reuters zei hij telefonisch dat er wereldwijd nog honderden individuen zijn die een actieve rol hebben gespeeld bij het ombrengen van grote aantallen Joden. De kans dat deze misdadigers nog voor het gerecht moeten verschijnen acht Zuroff niet groot, omdat er maar weinig landen zijn die actief jacht maken op nazi-misdadigers.

CJO pleit voor snelrechtHet Centraal Joods Overleg (CJO) wil…
Haar naam was Sarah - Tatiana de Rosnay
'Haar naam was Sarah', een boek over de zoektocht naar een meisje…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: