Oorlogsmisdadiger Priebke eindelijk begraven

Erich Priebke - Foto: Wiki

Erich Priebke – Foto: Wiki

Volgens Italiaanse media is oorlogsmisdadiger Erich Priebke begraven bij een gevangenis in het land.


Erich Priebke overleed een maand geleden op honderdjarige leeftijd en daarna barstte een discussie los over de vraag waar hij begraven moest worden. Vanwege zijn oorlogsverleden zagen veel Italianen een begrafenis in Italië niet zitten. Er werd bekeken of hij overgebracht kon worden naar Argentinië omdat hij daar na de oorlog lang woonde en men vroeg Duitsland of het de zorg voor het lichaam over wilde nemen. Beide landen gaven echter aan niets voor een begrafenis in hun land te te voelen.

Na enkele weken leek het erop dat Priebke begaven zou worden bij een klooster van de conservatieve priesterbroederschap Sint Pius X in het Italiaanse stadje Albano Laziale. Na hevige protesten van Italianen verbood de burgemeester van dit stadje de begrafenis echter op het laatste moment. Hierna werd het lichaam van de oorlogsmisdadiger overgebracht naar een militair vliegveld.

Volgens Italiaanse media is Priebke uiteindelijk toch in Italië begraven. Bij welke gevangenis hij is begaven is niet bekendgemaakt. Zijn graf zou alleen gemarkeerd zijn door een houten kruis en een nummer. Nabestaanden van de oorlogsmisdadiger zouden pas na de plechtigheid op de hoogte zijn gebracht.

- advertentie -

Ardeatijnse Grotten

Erich Priebke was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

Na de oorlog week Priebke uit naar Argentinië. Pas in de jaren negentig werd hij opgespoord en overgebracht naar Italië. Daar werd hij in 1998 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege misdaden die hij tijdens de oorlog beging.

Still uit 'Soldaat van Oranje'Filmproducent Rob Houwer gaat…
Herschel Grynszpan na zijn arrestatie - Foto: BundesarchivBij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: