Oorlogsmisdadiger Siert Bruins niet veroordeeld

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still NOS-video

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag – Still NOS-video

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins is in Duitsland niet veroordeeld. De rechtbank in het Duitse Hagen liet woensdag weten geen oordeel te kunnen vellen, onder meer omdat er geen getuigen gehoord kunnen worden. Dat meldt de NOS.


De advocaten van de oud-SS’er verzochten de rechtbank maandag al om vrijspraak. De aanklager had eerder levenslang geëist.

Siert Bruins, door sommigen ‘het beest van Appingedam’ genoemd, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij kreeg er de Duitse nationaliteit en ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

Te veel onduidelijkheid

Siert Bruins wordt ervan verdacht in 1944 in Appingedam verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema te hebben gedood. Deze moord werd gepleegd in de nacht van 21 op 22 september 1944. Samen met zijn collega August Neuhäuser van de Sicherheitsdienst zou Bruins de man hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam.

- advertentie -

Bruins beweert zelf dat hij niet degene was die de verzetsman doodschoot. Zijn inmiddels overleden kompaan zou dit hebben gedaan.

In het Duitse Hagen stond Bruins de afgelopen tijd terecht voor de moord, maar de rechtbank liet woensdag dus weten de Nederlandse oorlogsmisdadiger niet te veroordelen. Volgens de rechter is er te veel onduidelijkheid.

Geen oordeel over oorlogsmisdadiger Siert Bruins

Foto: Herinneringscentrum Kamp WesterborkAfgelopen jaar brachten 133.000 mensen…
Mein KampfDe galeriehouder die onlangs in het nieuws…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: