Oorlogsslachtoffers komen symbolisch tot leven

Op het ereveld in Loenen zijn maandag op een bijzondere manier omgekomen Nederlandse soldaten geëerd. Achter ruim 300 graven gingen vrijwilligers staan om de gesneuvelden een gezicht te geven.

Met het project ‘Ereveld Vol Leven’ werd een nieuwe manier van herdenken geïntroduceerd. Honderden gesneuvelde militairen en omgekomen burgers kwamen symbolisch ‘tot leven’. De vrijwilligers gaven de gestorvenen symbolisch een gezicht. Ereveld Loenen:

“Een gezicht dat overeenkwam met de leeftijd en het geslacht van diegene die er begraven is. De vaak jonge levens, die normaal alleen als cijfers en letters op een grafsteen staan, werden ineens mensen zoals jij en ik. We zien mensen die dachten nog een heel leven voor zich te hebben. Totdat het oorlog werd.”

De Nationale Herdenkingsweek ging maandag in Loenen officieel van start. Op 4 mei brengt premier Rutte een bezoek aan het ereveld. Hij geeft dan ook een toespraak.

- advertentie -

De erebegraafplaats vlakbij Apeldoorn werd op 18 oktober 1949 door prinses Wilhelmina geopend. Er liggen bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Boek: Mei 1940 – De strijd op Nederlands grondgebied

Slag om Engeland - Een Spitfire valt een Dornier Do 17 aan
In Nederland liggen mogelijk nog stoffelijke overschotten van 1085 bemanningsleden van vliegtuigen…
Op 4 mei 1956 onthult koningin Juliana het Nationaal Monument op de…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier