Oostenrijk betaalt miljoenen aan nazi-slachtoffers

Oostenrijk betaalt miljoenen aan nazi-slachtoffers

Een Oostenrijks fonds voor compensatie van nazi-slachtoffers gaat ruim 210 miljoen dollar, ongeveer 170 miljoen euro, uitkeren aan in totaal 18.154 slachtoffers. Dat meldden Oostenrijkse media deze week.

In totaal hadden 20.702 personen een aanvraag bij het fonds ingediend. Een commissie, waar ook historici van deel uitmaakte, heeft de aanvragen onderzocht. Ruim achttienhonderd mensen krijgen nu dus een uitkering. Demeeste aanvragen kwamen uit Amerika (6800), Oostenrijk (3800), Israël (3200) en Groot-Brittannië (2200). Gemiddeld wordt er 12.000 dollar per persoon uitgekeerd.

- advertentie -

Het hoogte bedrag dat aan een persoon wordt uitgekeerd is 1,08 miljoen dollar. De meeste van de aanvragen werd ingediend door de slachtoffers zelfs. Velen van hen werden in de jaren twintig van de vorige eeuw geboren. Omdat verschillende van die aanvragers in de loop van de procedure zijn overleden, is het fonds nu op zoek naar ongeveer duizend erfgenamen.

Het compensatiefonds werd in 2001 opgericht. Volgens het fonds moeten de betalingen niet zozeer gezien worden als schadevergoeding, maar meer als “gebaren van verzoening”.

In de Japanse stad Hiroshima is maandag herdacht dat de stad op…
Foto: IKONIn het kader van de jaarlijkse Indië-herdenking zendt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: