Op de vlucht voor het water, 1953

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Meer dan 1800 mensen komen om het leven. De ramp voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Hij werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij.

Op de vlucht voor het water sluiten veel mensen zich op hun zolders op, zonder eten of drinken. Sommigen hangen in bomen. De storm gaat pas op 3 februari liggen. Verschillende mensen ontpoppen zich na de ramp tot helden. Sommigen zwemmen met een touw om hun middel urenlang door het koude water om mensen te redden, anderen bouwen bruggen van wrakhout om hun dorpsgenoten te redden en iedereen met een boot zoekt naar overlevenden. De Doesburgse zeilvereniging redt bijvoorbeeld op één dag 266 mensen het leven.

Bovenstaande foto werd gemaakt door Ed van Wijk tijdens de evacuatie van Stavenisse.

Meer informatie over de Watersnoodramp
Het bruidsboeket van Jackie Kennedy, 1953
Op 12 september 1953 trouwde Jacqueline Kennedy met toenmalig senator John F.…
De Sportpalast-rede van Joseph Goebbels (1943)
Op 18 februari 1943 hield de Duitse minister van propaganda Joseph Goebbels

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: