Op zoek naar de beste speech van Nederland

De VPRO zendt binnenkort de televisieserie Speeches uit, over enkele invloedrijke speeches uit de moderne wereldgeschiedenis. NPO Geschiedenis en OVT hebben aansluitend een verkiezing georganiseerd waarbij gezocht wordt naar de beste speech van Nederland.

Johan de Witt

Johan de Witt

NPO Geschiedenis:

“Klopt het vooroordeel wel dat wij van nature geen begenadigde sprekers zijn? Van Julius Civilis, die in 69 n.Chr. met een vlammend betoog de Bataven opstookte tegen de Romeinen, via de beroemde Deductie van Johan de Witt uit 1654 tot het aangrijpende betoog van burgemeester Cohen op de Dam nadat Theo van Gogh was vermoord.”


Het publiek kan stemmen op in totaal 42 speeches. Deze zijn onderverdeeld in verschillende tijdvakken. In het tijdvak tot 1815 kan bijvoorbeeld gestemd worden op Johan van Oldenbarnevelt die in 1619, enkele momenten voor zijn onthoofding, het volk toespraak met de volgende woorden:

“Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goede patriot, en zo zal ik sterven.(tot de beul) Maak het kort, maak het kort.”

De andere historische figuren waarop in dit tijdvak gestemd kan worden zijn Julius Civilis, Willem van Oranje en Johan de Witt.

- advertentie -

De overige tijdvakken zijn 1815 tot 1929, 1929 tot 1945, 1945 tot 1973, 1973 tot 1988 en 1988 tot 2014. Bij ieder tijdvak kan de stemmer eventueel ook een eigen speech aandragen.

Uit de shortlist van zes speeches wordt vanaf zondag 7 december elke week een toespraak behandeld in het radioprogramma OVT. De winnaar wordt op zondag 11 januari tijdens de radio-uitzending bekend gemaakt.

Stemmen kan hier

Utrechts Psalter - Psalm 108 (nu 109) - Afgebeeld wordt o.a. ‘Wijs een gewetenloos man aan … dat hij zijn kinderen vaderloos, zijn vrouw als weduwe achterlaat. Dat zijn kinderen bedelend rondzwerven, naar eten zoeken in het puin van hun huizen’. (UU)
Het negende-eeuwse Utrechts Psalter is genomineerd voor het Memory of the World…
Frietkot in Brussel - cc
Begin dit jaar werd het Belgische frietkot door Vlaanderen al erkend als…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: