Dark
Light

Op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd
Stuk van het Jaar 2014
Stuk van het Jaar 2014

Nederlandse archiefinstellingen gaan weer op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. De verkiezing van het zogenaamde Stuk van het Jaar moet het Nederlandse publiek een beeld geven van interessante en bijzondere archiefstukken die zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden.

Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar


Woensdag werd de nieuwe editie van de jaarlijkse verkiezing officieel afgetrapt door schrijfster Suzanne Jansen, die onder meer voor haar bekende boek Het pauperparadijs veel onderzoek deed in de archieven.

Stuk van het Jaar

In totaal hebben 49 archiefinstellingen in Nederland een archiefstuk ingezonden voor de landelijke verkiezing. Veel instellingen hielden eerst zelf een voorverkiezing om te bepalen wel object ingezonden moest worden. De organisatie van Stuk van het Jaar:

Sommigen stukken zijn van nationaal historische waarde, andere vallen op door hun vormgeving, weer andere door hun persoonlijke karakter. Wat deze stukken bindt, is dat ze kleur geven aan onze nationale geschiedenis. Met de verkiezing vorig jaar bleek al hoeveel bijzondere stukken van de Nederlandse geschiedenis bewaard zijn gebleven. Stadsarchief Rotterdam was toen de winnaar met een kaartje van de Europacupfinale uit 1970 tussen Feyenoord en Celtic.

De komende maand kan op de website www.onsdna.nl/stuk-van-het-jaar gestemd worden op de ingezonden archiefstukken. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar bekendgemaakt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×