Op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland

Nederlandse archiefinstellingen gaan weer op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. De verkiezing van het zogenaamde Stuk van het Jaar moet het Nederlandse publiek een beeld geven van interessante en bijzondere archiefstukken die zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden.

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar


Woensdag werd de nieuwe editie van de jaarlijkse verkiezing officieel afgetrapt door schrijfster Suzanne Jansen, die onder meer voor haar bekende boek Het pauperparadijs veel onderzoek deed in de archieven.

Stuk van het Jaar

In totaal hebben 49 archiefinstellingen in Nederland een archiefstuk ingezonden voor de landelijke verkiezing. Veel instellingen hielden eerst zelf een voorverkiezing om te bepalen wel object ingezonden moest worden. De organisatie van Stuk van het Jaar:

Sommigen stukken zijn van nationaal historische waarde, andere vallen op door hun vormgeving, weer andere door hun persoonlijke karakter. Wat deze stukken bindt, is dat ze kleur geven aan onze nationale geschiedenis. Met de verkiezing vorig jaar bleek al hoeveel bijzondere stukken van de Nederlandse geschiedenis bewaard zijn gebleven. Stadsarchief Rotterdam was toen de winnaar met een kaartje van de Europacupfinale uit 1970 tussen Feyenoord en Celtic.

De komende maand kan op de website www.onsdna.nl/stuk-van-het-jaar gestemd worden op de ingezonden archiefstukken. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar bekendgemaakt.

- advertentie -
Tekening van Huygens (Rembrandthuis)
Museum Het Rembrandthuis toont dit najaar vijfenzeventig zeventiende-eeuwse tekeningen afkomstig uit Leiden,…
Graaf Hendrik III van Nassau
Foto: RijksmuseumIn de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: