Op zoek naar nabestaanden van Sovjetsoldaten

Russisch Ereveld bij Leusden – Foto: Gijs Dragt

Volgende maand verschijnt het boek Kind van het Ereveld. Rusland-correspondent Remco Reiding beschrijft daarin zijn jarenlange zoektocht naar nabestaanden van Sovjetsoldaten, die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen.

Op het Russisch Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 Sovjetrussische oorlogsslachtoffers begraven. Na de Tweede Wereldoorlog zijn hun verwanten hierover niet geïnformeerd. De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding probeert met zijnStichting Russisch Ereveld deze familieleden van de oorlogsslachtoffers op te sporen.

Via de stichting kunnen particulieren ook voor vijftig euro per jaar een graf adopteren. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de reis van nabestaanden, die voor het eerst het graf van hun vader of broer willen bezoeken en dat zelf niet kunnen betalen.

Inmiddels zijn de verwanten van ongeveer tweehonderd in Leusden begraven soldaten gevonden. Voor Reiding had de zoektocht ook grote persoonlijke gevolgen. Hij trouwde met zijn tolk en vernoemde zijn zoon naar de eerste gevonden nabestaande: Dmitri Botenko.

Op 10 april verschijnt het boek Kind van het ereveld over de bijzondere zoektocht van de Rusland-correspondent. Naar aanleiding van het boek zendt de NCRV op 4 mei een veertig minuten durende documentaire uit over de zoektocht en de komst naar Nederland van kinderen van soldaten die 67 jaar na het einde van de oorlog voor het eerst het graf van hun vader bezoeken.

Op eerste kerstdag 1943 aten ze bonen, aardappelen, worst, pannenkoeken en pudding.…
Soldaten, over vechten, doden en sterven"Op de tweede dag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: