Open dag terpopgraving Firdgum

Kerktoren van Firdgum – Foto: CC/Cloggy

In het Friese plaatsje Firdgum zijn archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen momenteel bezig met een opgraving in de dorpsterp. Geïnteresseerden zijn welkom om de opgaving zaterdag, tijdens een open dag, te komen bewonderen.

Over een lengte van 160 meter hebben archeologen een doorsnede door de terp blootgelegd. Het onderzoek van de archeologen richt zich op de vroegmiddeleeuwse ontstaansgeschiedenis van Firdgum. Dit in navolging van een eerder onderzoek in de zogenaamde ‘koningsterp’ van Wijnaldum.

Tijdens de vroege middeleeuwen was het Friese kustgebied nog niet door hoge dijken omringd. De Friezen woonden daarom op kunstmatig opgeworpen heuvels (terpen) zodat ze toch enigszins beschermd waren tegen het zeewater.

- advertentie -De terp van Firdgum (gemeente Franekeradeel) werd in 1920 voor een afgegraven voor de winning van vruchtbare terpaarde. Deze aarde werd gebruikt voor de verrijking van de armere gronden in de veen- en zandgebieden. Het talud van het resterende terplichaam is de afgelopen weken schoongemaakt en wordt nauwkeurig gedocumenteerd.

De opgraving is zaterdag 2 juli te bekijken. Het Archeologisch Steunpunt in de Yeb Hettinga Skoalle, direct naast de opgraving, is deze dag gratis toegankelijk. De open dag duurt van 9:00 tot 15.00 uur.

vioe-swifterbandcultuur
Foto: VIOE Bij Bazel, een deelgemeente van de Vlaamse…
SpitfireIn een Iers moeras hebben archeologen de resten van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: