Openbaarheidsdag bij Nationaal Archief

Openbaarheidsdag 2012

Er zijn dinsdag weer een groot aantal archiefstukken vrijgekomen. Net als voorgaande jaren is de eerste dinsdag van het jaar voor het Nationaal Archief namelijk een bijzondere dag. Het archief noemt deze dag Openbaarheidsdag omdat vanaf dan een groot aantal voorheen geheime documenten openbaar zijn.

In 2012 schuift de zogenaamde openbaarheidsgrens weer een jaartje op. Het Nationaal Archief:Dat betekent dat voor archieven die na vijftig jaar openbaar worden, de grens nu op 1961 komt te liggen. Voor archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar valt het jaar 1936 vrij.

Dit keer zijn er onder meer stukken vrijgekomen over de onafhankelijkheid van Nieuw-Guinea in 1962 en over de kabinetscrisis van 1961-1962. Daarnaast zijn er authentieke bronnen over Nederlanders tijdens de Spaanse burgeroorlog in 1936 vrijgekomen. De documenten zijn sinds dinsdag 3 januari in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief.

- advertentie -

Volgens de archiefwet van 1995 worden archieven van overheidsinstanties normaal gesproken na twintig jaar openbaar. Vanwege de privacy, het landsbelang of onevenredige gevolgen voor derden kunnen sommige archieven echter van overheidswege langer gesloten blijven. Na een afgesproken termijn worden deze archieven alsnog vrijgegeven.

Tijdens de Openbaarheidsdag 2012 zijn ook een aantal persoonlijke archieven beschikbaar gekomen voor onderzoek. Het Nationaal Archief:

Het archief van oud-Kamerlid en minister Dolf Joekes (1885-1962) is daar een van. Nu kunnen wij de brieven in zijn archief lezen, die hij schreef in interneringstijd in onder meer Sint Michielsgestel en Buchenwald.

De vrijgekomen documenten zijn sinds dinsdag 3 januari in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag.

Lees ook: KB en Nationaal Archief gaan fuseren

Darth Vader - Still uit The Empire Strikes BackBob…
Monument in Kamp WesterborkDe oud-ministers Gerrit Zalm (VVD) en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: