Operatie Market Garden volgend jaar groots herdacht

Geallieerde parachutisten landen in Nederland tijdens Operatie Market Garden

Geallieerde parachutisten landen in Nederland tijdens Operatie Market Garden

Volgend jaar wordt er een grote herdenking van Operatie Market Garden gehouden. De organisatie heeft dat zaterdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Veghel. Er worden in totaal ongeveer een miljoen toeschouwers verwacht.


Op 17 september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Volgend jaar is dat precies zeventig jaar geleden. De geallieerden probeerden met een groot offensief een snelle doorbraak naar Duitsland te forceren. Het had ook het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland moeten zijn. De Slag om Arnhem werd op 25 september 1944 echter verloren, waardoor de oorlog nog ruim een half jaar – en een hongerwinter – langer duurde.

De militaire operatie wordt ieder jaar herdacht maar het is twintig jaar geleden dat hij echt groot herdacht werd. De herdenking start op 14 september 2014. Vanuit België vertrekt dan een grote colonne historische militaire voertuigen naar Veghel.

In de dagen hierna kunnen bezoekers in Veghel onder meer een basiskamp bezoeken waarin veel legertenten en ander materieel uit de Tweede Wereldoorlog staat opgesteld. Ook is er een dropping van parachutisten en de Waaloversteek bij Nijmegen wordt nagespeeld met amfibievoertuigen. Bij Son wordt een zogenaamde Baileybrug gebouwd.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

WesterborkLuisterpad - Foto: WesterborkEen jaar geleden werd het…
Duitse soldaten in Athene tijdens de Tweede Wereldoorlog…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: