Opgraving Bijsterhuizen van start

Opgraving Bijsterhuizen van start

Vrijdag is bij het Nijmeegse bedrijventerrein Bijsterhuizen een groot archeologisch onderzoek van start gegaan. Archeologen hopen meer te weten te komen over de mensen die het gebied in de bronstijd bewoonden.

Het archeologisch onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de ontwikkeling van een nieuw deel van bedrijventerrein Bijsterhuizen in Nijmegen en moet het gebied van 2000 voor Christus tot het begin van de jaartelling in kaart brengen.Tot en met november van dit jaar doorzoeken archeologen het gebied. Volgens de onderzoekers is het onder meer een interessant gebied omdat er door verstuivingen in het droge poolwoestijnlandschap tijdens de laatste ijstijd rivierduinen zijn ontstaan. De toppen van deze rivierduinen bleven altijd droge plekken en waren daarom aantrekkelijk om te wonen. De onderzoekers:

- advertentie -

De top van het rivierduin in Bijsterhuizen is nu daarom bezaaid met grondsporen uit allerlei perioden. De bodemlagen uit de brons- en ijzertijd zijn goed bewaard gebleven onder een laag stuifzand.

Twee wethouders zetten vrijdag gezamenlijk de eerste spade in de grond en gaven zo het startschot voor de archeologische opgraving.

Speciaal voor geïnteresseerde inwoners van Nijmegen en Wijchen is bij de opgravingslocatie een uitkijkpost geplaatst. Deze is op werkdagen steeds van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Ook is er een tentoonstelling over de opgravingen te bekijken. Voor rondleidingen kunnen bezoekers zich melden op de speciale website www.archeologiebijsterhuizen.nl.

caligula-park-warschau
Buste van Caligula in een park in WarschauIn Rome…
zahi-hawass-265-2
Zahi Hawass - Foto: Photo: VOA NewsDe Egyptische minister…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: