Ophef om ‘Anne Frank-escaperoom’

Er is enige ophef ontstaan over een escaperoom in Valkenswaard waar bezoekers zogenaamd moeten onderduiken in het Achterhuis van Anne Frank. Er wordt reclame gemaakt voor het educatieve spel met de slogan ‘Laat je met je vrienden opsluiten in het Achterhuis van Anne Frank en duik onder voordat de Duitsers je vinden’. De Anne Frank Stichting is not amused.

het achterhuis

Anne Frank en haar dagboek

In escaperooms worden groepen mensen opgesloten. Door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen en het oplossen van puzzels en raadsels moeten de deelnemers proberen te ontsnappen. De interactieve spellen zijn vaak opgebouwd rond een bepaald thema. Dat men in Valkenswaard voor het thema Anne Frank heeft gekozen is verschillende mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De Anne Frank Stichting schrijft in een verklaring:

“Met dit spel wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is, en als onderduikers maar slim genoeg zijn, ze niet gepakt worden. Dat is niet alleen historisch, en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben.”

Volgens de stichting getuigt het van “weinig inlevingsvermogen voor de overlevenden van de Shoah” om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken.

Bij de escaperoom in Valkenswaard worden mensen opgesloten in een kamer die het Achterhuis wordt genoemd. Ze moeten binnen een uur proberen te ontsnappen aan de nazi’s. De burgemeester van de gemeente heeft aangegeven de zaak te laten onderzoeken.

- advertentie -

De omstreden escaperoom is een bedenksel van de 19-jarige Thijs Verberne. Tegenover de NOS laat hij weten de ophef niet te snappen.

“Ik begrijp niet waarom hier zoveel gedoe over is. Het enige wat wij wilden, is mensen iets leren over de Tweede Wereldoorlog. Hoe kun je dat op een betere manier doen dan met een escaperoom?”

De jonge ondernemer geeft verder aan dat het doel van de stichting die de escaperoom heeft ontwikkeld ‘educatie’ is. Het zou juist de bedoeling zijn om deelnemers een en ander te leren over wat Anne Frank heeft meegemaakt.

Lees ook: ‘Red Nederland van de nazi’s’

Joden op weg naar de gaskamers (Auschwitz Album, mei 1944)
Hoewel Auschwitz is uitgegroeid tot hét symbool van de Holocaust, heeft de…
Adolf Hitler tijdens een speech
Bij een veiling in Amerika is een exemplaar van Mein Kampf dat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: