Ophef om gebruik tram 8 tijdens Dodenherdenking

Tram van het GVB

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB gaat onderzoeken of er tijdens 4 mei een lege tram met nummer 8 door de stad heeft gereden. Lijn 8 wordt al bijna zeventig jaar niet meer gebruikt, omdat de Duitsers de lijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten voor het vervoer van Joden.

Volgens het GVB weet iedere trambestuurder in Amsterdam dat lijn 8 niet gebruikt wordt en is er mogelijk een fout gemaakt bij het instellen van het lijnnummer.

De zaak kwam aan het rollen door een Twitteraar. Die meldde deze week dat er tijdens Dodenherdenking een lijn 8 door de stad reed.

- advertentie -

Eerder deze week ontstond ook al commotie over een opmerking die een tramconducteur van het GVB tijdens een rit via de intercom zou hebben gemaakt. Toen de tram langs het Anne Frank Huis reed zou hij via omgeroepen hebben dat “dit de plek is waar de Joden hun geld verdienen”.

Het GVB heef inmiddels laten weten zich te distantiëren van de mogelijk gedane uitspraken en heeft een onderzoek ingesteld.

Beruchte tekst boven de toegangspoort van Auschwitz
De spreuk boven de toegangspoort van AuschwitzEen Duitse radio-presentatrice…
Foto: DefensieEen mijnenjager van de Marine heeft vrijdagochtend in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: