Ophef over onbekende beelden lijk Mussolini

Mussolini in 1933

In Italië is ophef ontstaan over een nieuwe documentaire waarin tot nu toe onbekende beelden van het lijk van de Italiaanse dictator Benito Mussolini te zien zijn.

De documentaire heeft als titel Il Corpo del Duce (Het lichaam van de leider) en is gemaakt door filmmaker Fabrizio Laurentini. Te zien zijn schokkende beelden van het mishandelde lijk van de ex-dictator. Laurentini maakte eerder vooral naam met horrorfilms. Zijn film over het lijk van Mussolini wordt in verschillende Italiaanse kanten ook met horror vergeleken. De krant La Republica kopte onlangs bijvoorbeeld Mussolini wordt een horrorfilm.

Mussolini en zijn maîtresse Claretta Petacci werden tijdens de bevrijding op 28 april 1945 door partizanen gedood. Dit in Noord-Italië in de buurt van Como.De lichamen werden hierna naar Milaan overgebracht en daar enige tijd tentoongesteld. De lijken van Mussolini, zijn maîtresse en drie anderen werden aan de voeten opgehangen aan een balk bij een benzinestation.

Mussolini werd hierna in Milaan begaven maar zijn lichaam werd in 1946 gestolen. In 1957 werd hij uiteindelijk herbegraven in de buurt van zijn geboortedorp Predappio.

De documentaire Il Corpo del Duce draait om wat er met Mussolini’s lichaam gebeurde nadat hij werd vermoord. De film bevat verschillende niet eerder vertoonde beelden van het lijk van Mussolini. Schokkende beelden vinden verschillende consumentenorganisaties die pleiten voor een waarschuwingsbericht op de dvd. Il Corpo del Duce ging een mand geleden in première tijdens het filmfestival van Turijn. Het is de bedoeling dat de film volgend jaar wordt uitgezonden door de RAI, de Italiaanse publieke omroep.

De Italiaanse pers heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de documentaire en filmmaker Fabrizio Laurentini wordt door extreem-rechts vanwege zijn docu bedreigd.

Voor sommige Italianen is Mussolini nog altijd een held.

Embleem van de Vostok IDe Russische ruimtevaartpionier Boris Tjsertok…
Vaclav Havel in 2008De Tsjechische ex-president en schrijver Vaclav…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: