Ophef over Surinaams geschiedenisboek

Paramaribo

In Suriname is ophef ontstaan over een nieuw geschiedenisboek voor het basisonderwijs. In het boek is onder meer een foto te vinden van een protestbord waarop president Desi Bouterse voor moordenaar wordt uitgemaakt.

De Surinaamse minister van Onderwijs, Raymond Sapoen, is niet blij met enkele passages van het boek. Het gaat dan om passages over de Decembermoorden. Deze politieke moorden die in 1982 werden gepleegd worden in het boek in verband gebracht met de huidige president van Suriname: Desi Bouterse.Vooral over een in het boek opgenomen foto van een protestbord met daarop de tekst Bouterse Moordenaar is commotie ontstaan. Deze foto werd kort na de Decembermoorden gemaakt en is tegen het zere been van veel Bouterse-aanhangers.

- advertentie -

Het nieuwe geschiedenisboek lag al klaar om naar de drukker gezonden te worden, maar daar wordt nu even mee gewacht. Sapoen’s ministerie bestudeert het boek momenteel en besluit binnenkort of en zo ja hoe de tekst precies aangepast moet worden. Volgens de minister is er echter geen sprake van censuur.

Volgens de NOS is president Bouterse vooral boos over de foto van van het protestbord. De president zou in verband met de kwestie zelfs het ontslag van een topambtenaar van het ministerie van Onderwijs hebben geëist.

Jean Nelissen (links) De voormalige Nederlandse wielrenner Rini Wagtmans…
Foto: Wright B Flyer Twee piloten zijn zondag om…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: