Opknapbeurt voor mausoleum keizer Wilhelm II

Mausoleum naast Huis Doorn – Foto: Historiek

Het mausoleum van de Duitse keizer Wilhelm II in Doorn krijgt een opknapbeurt. Het is voor het eerst sinds de dood van Wilhelm II in 1941 dat het mausoleum wordt gerestaureerd.

De Duitse keizer Wilhelm II week in 1918 op advies van zijn generaals uit naar Nederland. De keizer ontvluchtte zijn land omdat de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland ongunstig verliep en in Berlijn een revolutie uitbrak. De geallieerden wilden Wilhelm II bovendien vervolgen als oorlogsmisdadiger. De keizer week daarom uit naar het neutrale Nederland.- advertentie -

Eind november 1918 tekende hij in kasteel Amerongen zijn troonsafstand. Tot 1920 woonde Wilhelm II in Amerongen, toen week hij uit naar Huis Doorn waar hij tot zijn dood in 1941 zou blijven wonen. In het park rond Huis Doorn bevindt zich het mausoleum waar de keizer gebalsemd ligt opgebaard.

Dit mausoleum krijgt nu dus een opknapbeurt. De restauratie wordt uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst. Ook Huis Doorn wordt onder handen genomen. De voormalige woonvertrekken van de keizer worden één voor één opgeknapt. Buiten worden de vensters en ruiten vervangen, de kozijnen geverfd en ook wordt het metselwerk hersteld.

Het in Huis Doorn gevestigde museum blijft tijdens de restauratie geopend voor het publiek.

De begrafenis van Wilhelm II

aboukir-hogue-gr
Duitse kaart met een afbeelding van een zinkende HMS…
Foto genomen na de ondertekening van de wapenstilstand in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: