Opnieuw aangifte tegen Jorge Zorreguieta

Arnolsd Karskens – Still P&W

In Nederland wordt donderdag opnieuw aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Advocate Liesbeth Zegveld kondigde dat woensdagavond aan in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Volgens de advocate is er nieuw bewijs opgedoken dat aantoont dat Zorreguieta wist van verdwijningen en martelingen tijdens het Videla-militaire. Het materiaal waar het OM “niet omheen” zou kunnen


is verzameld door journalist Arnold Karskens en zou onder meer aantonen dat er destijds samengewerkt werd door het ministerie van landbouw en het militaire regime.

- advertentie -

De vader van prinses Máxima was tussen 1976 en 1981 onderminister en minister van Landbouw onder Jorge Videla. Het bewind van deze Videla wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen.

Hoewel er ook in Zorreguieta onderzoek wordt gedaan naar de eventuele betrokkenheid van Zorreguieta bij misdrijven van het Videla-regime, vindt Zegveld dat er ook in Nederland onderzoek moet worden gedaan omdat hij hier, als vader van prinses Máxima, geregeld is.

Eerdere aangiftes

Begin deze maand werd in Argentinië aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta. Een onderzoeksrechter liet wat later echter weten dat er voorlopig geen vervolging komt omdat overtuigend bewijs momenteel nog ontbreekt.

Ruim tien jaar geleden, kort voor het huwelijk van Máxima met prins Willem Alexander, werd in Nederland ook al eens aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta. Het gerechtshof stelde toen dat Nederland niet bevoegd was om Zorreguieta te vervolgen. Dankzij veranderde wetgeving kan dat tegenwoordig in principe wel. In 2011 werd daarom opnieuw aangifte gedaan tegen de vader van prinses Máxima. Het OM besloot toen niet over te gaan tot vervolging omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat Zorreguieta persoonlijk betrokken was bij de verdwijningen.

Liesbeth Zegveld en Arnold Karskens te gast bij Pauw & Witteman

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

andrews-sisters
LaVerne, Patty en Maxene AndrewsPatty Andrews, het laatst overgebleven…
Watersnboodramp
Watersnoodramp van 1953Een monument ter herinnering aan de Watersnoodramp…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: