Opnieuw geschiedenisnacht in Rijksmuseum

Rijksmuseum organiseert Nacht van de Geschiedenis 2014

Rijksmuseum organiseert Nacht van de Geschiedenis 2014

Net als vorig jaar organiseert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis, een van de hoogtepunten van de geschiedenismaand. Voor wat betreft het programma heeft het museum deze week alvast een tipje van de sluier opgelicht.


Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren brengt tijdens de geschiedenisnacht bijvoorbeeld een programma rondom de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast wordt de verkiezing Geschiedenisleraar 2014 gehouden en er zijn interviews met genomineerden van de Libris Geschiedenis Prijs, de prijs voor het beste historische boek van het jaar.

De bezoekers kunnen tijdens de nacht ook betrekkelijk rustig door het Rijksmuseum dwalen en luisteren naar verhalen van (gast)conservatoren. Historicus Christopher Clark, op dit moment populair met zijn Eerste Wereldoorlog-boek De Slaapwandelaars, is één van de gastsprekers, naast Jaap de Hoop Scheffer (voormalig secretaris-generaal van de NAVO), Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad) en Stefan Hertmans (auteur).

De avond wordt afgesloten met een feest in het Atrium van het museum.

- advertentie -

Vriend & Vijand

Thema van de Maand van de Geschiedenis, waar de geschiedenismaand onderdeel van uitmaakt, is dit jaar Vriend & Vijand. Dit onder meer naar aanleiding van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914) en Operatie Markert Garden (1944). Tijdens de geschiedenismaand besteedt het Rijksmuseum ook aandacht aan het thema met vier Rijksmuseum Colleges. Conservatoren vertellen tijdens die colleges over de manier waarop Nederland zich op cruciale momenten in de geschiedenis opstelde ten opzichte van zijn vrienden en vijanden, vanaf de Gouden Eeuw tot en met de Eerste Wereldoorlog.

De kaartverkoop voor de Nacht van de Geschiedenis start maandag 18 augustus.

Het gestolen voorouderbeeldje - Tropenmuseum
Tachtig jaar geleden werd uit het Tropenmuseum in Amsterdam een voorouderbeeldje uit…
Het zelfportret van Rembrandt dat onderdeel uitmaakt van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: