Opnieuw gestolen schilderij Westfries Museum terecht

Opnieuw is er een schilderij dat meer dan tien jaar geleden werd gestolen van het Westfries Museum in Hoorn teruggevonden. Een inwoner van Oekraïne die in bezit was van een van de 24 gestolen schilderijen, leverde het werk maandag af bij de Nederlandse ambassade in Kiev.

Het gaat om het werk Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater. De man had het schilderij met echtheidscertificaat te goeder trouw gekocht. Hij bleek bereid het schilderij zonder verdere voorwaarden terug te geven aan het Westfries Museum.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum 24 schilderijen en 70 stukken zilverwerk gestolen, het hart van de zeventiende- en achttiende-eeuwse collectie. Jarenlang hoopte de gemeente Hoorn dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. In 2014 dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op. Hierna ontdekte het museum dat alle schilderijen zich in Oekraïne bevonden.

Het museum en gemeente Hoorn startten eind 2015 een groot internationaal publiciteitsoffensief om te voorkomen dat de collectie uit elkaar zou vallen en verkocht zou worden aan nietsvermoedende kopers. De Nederlandse regering diende eind 2015 een internationaal verzoek om rechtshulp in bij de Oekraïense autoriteiten.

- advertentie -

Kunstdetective

Op 14 april 2016 maakte de Oekraïense SBU (Veiligheidsdienst) bekend dat zij bij een geheime operatie vier schilderijen in Oekraïne had terug gevonden: Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben.

Hierna werd het onderzoek voortgezet. Het museum nam onder meer kunstdetective Arthur Brand in de arm. Deze detective kwam de koper van het schilderij Nieuwstraat in Hoorn op het spoor. De man was volgens het museum geheel te goeder trouw. Na diverse gesprekken bleek hij bereid het gestolen werk zonder voorwaarden terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Dat is vanmiddag gebeurd.

Alle brieven van Van Gogh vertaald in het Chinees
Afgelopen week is in Shanghai de Chinese vertaling van de volledige correspondentie…
Historische vaartochten door de Plantagebuurt Amsterdam
Het Scheepvaartmuseum organiseert vanaf nu, in samenwerking met Blue Boat Company, wekelijks…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: