Opnieuw grote historische glasvondst in Roermond

In de binnenstad van Roermond is opnieuw een grote glasvondst gedaan. Vijf jaar geleden werd in de stad ook al een grote hoeveelheid historisch glas (ca. 1200-1600) gevonden.

Glasfragment gevonden in Roermond

Glasfragment gevonden in Roermond

De nieuwe ontdekking werd gedaan tijdens rioolwerkzaamheden op een steenworp afstand van de vorige vindplaats. De gemeente Roermond schrijft dat de huidige vondst waarschijnlijk nog groter is dan de vorige. In 2009 vonden archeologen in totaal ruim één miljoen glasfragmenten, waaronder ook circa 8400 fragmenten uiterst zeldzaam, gebrandschilderd vensterglas.

Glasfragment gevonden in Roermond

Glasfragment gevonden in Roermond


De huidige vondst bestaat uit gekleurd en gebrandschilderd vensterglas uit de periode van circa 1300-1850. Het glas werd aangetroffen in een zandige grondlaag bij het uitgraven van een nieuwe rioolsleuf.

De zandlaag – met een dikte van circa 0,3 tot 1,5 meter – werd eind negentiende of begin twintigste eeuw gestort als opvulling van het restant van de oude vestinggracht. De gemeente Roermond:

- advertentie -

“In eerste instantie zijn de circa 2000 geborgen glasfragmenten gewassen en gesorteerd in hoofdcategorieën. Het merendeel van het gebrandschilderde glas stamt uit de Late Middeleeuwen Dit betreft voornamelijk gekleurd glas, beschilderd met grisaille. De rest van het gebrandschilderde (en soms ook geëtste) glas wordt in de periode van de zestiende tot en met het midden van de negentiende eeuw gedateerd.”

Gave exemplaren

De dikte van de ruitjes varieert van circa 1 tot 4 millimeter. Vooral van de kleinere ruitjes zijn ook gave exemplaren aangetroffen. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat de ruitjes in gebruik zijn geweest als vensterglas, voordat ze werden afgedankt. Het is daarnaast waarschijnlijk dat het grootste deel van het glas afkomstig is uit de ramen van voormalige gebouwen in Roermond, hoogstwaarschijnlijk ook van het voormalige Voogdij-complex in de stad.

De vondst wordt de komende tijd nader onderzocht. Er wordt onder meer gekeken naar het productieproces van het glas, de stijlgroepen, de historische en technische aspecten, de chemische samenstelling en de betrokken kunstenaars. Ook zal de vondst vergeleken worden met de andere glasvondst in Roermond en andere grote glascollecties in Noord-Europa.

Lees ook: Eerdere glasvondst in Roermond

De opgraving in Ermelo (ErmeloVanNu - Natalie Overkamp)
De opgraving in Ermelo (ErmeloVanNu - Natalie Overkamp)Archeologen…
Foto DOMunder
Foto DOMunderDe stad Utrecht is sinds dinsdag een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: