Opnieuw instorting in Pompeii

Straat in Pompeii

In Italië is opnieuw een discussie losgebarsten over de vraag of er wel genoeg gedaan wordt om de Romeinse ruïnestad Pompeii te beschermen. Deze week is er opnieuw een zuil van een huis uit de Romeinse tijd ingestort.

Het gaat om een zuil die bij het huis van de Romein Loreio Tiburtino stond. Vroeger ondersteunde deze zuil een pergola. In oktober stortte nog een deel van een buitenmuur van Pompeii in en eind 2010 ging een gladiatorhuis uit de Romeinse tijd verloren.Door deze en andere instortingen barstte er in Italië een discussie los rond de vraag of er wel voldoende gedaan wordt om de ruïnestad te beschermen.

- advertentie -

Na de recentste instorting hebben Italiaanse archeologen gezegd dat er onmiddelijk onderhoudspersoneel moet worden ingehuurd om Pompeï van de ondergang te redden.

Enkele maanden geleden zegde de Europese Commissie nog 105 miljoen euro toe voor onderhoud en restauratie van Pompeii. Het is de bedoeling dat er een vierjarenplan opgezet wordt.

De stad Pompeii werd in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius. De stad werd bedekt onder een zes meter dikke laag vulkanische as. Duizenden mensen kwamen om het leven. De aslaag zorgde er voor dat de stad eeuwenlang intact bleef. In 1748 begonnen opgravingen. De resten van de stad geven de moderne mens tegenwoordig een goede indruk van het leven in een welvarende kleine Romeinse stad.

Pompeii wordt jaarlijks bezocht door ongeveer twee miljoen toeristen. De stad staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Interieur van de Portugese Synagoge - Foto: CC/Massimo CatarinellaDe…
Biografieprijs 2012Vrijdag is de longlist van de Biografieprijs van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: