Opstand Sobibor (1943) herdacht in Polen

Het station van Sobibór in 2007 - Foto: CC

Het station van Sobibór in 2007 – Foto: CC

Op het terrein van voormalig vernietigingskamp Sobibor is maandag de opstand herdacht die daar zeventig jaar geleden plaatsvond.

In het in Polen gelegen vernietigingskamp werd tijdens de zomer van 1943 een verzetsgroep geformeerd. Op de veertiende oktober ontsnapten uiteindelijk ongeveer driehonderd gevangenen. Het merendeel van hen werd tijdens een door de Duitsers opgezette klopjacht of door mijnen rond het kamp gedood. Uiteindelijk wisten minder dan vijftig gevangenen de opstand te overleven. Veel van de Joden die in het kamp achtergebleven waren, werden door de Duitsers omgebracht.

Monument in Sobibor

Monument in Sobibor


De nazi’s besloten het kamp hierna te ontmantelen en probeerden de sporen van hun daden uit te wissen. Hiervoor werden dertig gevangenen vanuit het kamp Treblinka opgetrommeld. Toen die klaar waren met hun werk, werden ze ook gedood.

Sobibor werd (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend gebouwd als vernietigingskamp van Joden. Tussen april 1942 en november 1943 werden ruim 170.000 mensen in het kamp vermoord, voornamelijk Joden. In Sobibor kwamen naar schatting 35.000 uit Nederland afkomstige Joden om het leven.

- advertentie -

Interview met Jules Schelvis

Maandag werd de opstand voor het eerst herdacht op het terrein van het voormalige kamp. De herdenking werd onder meer bijgewoond door staatssecretaris Martin van Rijn. In aanloop naar de herdenking zei hij:

De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in de lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft.

De NOS doet maandagavond (19:50 uur, Nederland 2) verslag van de herdenking. De omroep zendt dan ook een interview uit dat Rob Trip kortgeleden had met Jules Schelvis (92). Hij overleefde de verschrikkingen en richtte later de Stichting Sobibor op.

Aankondiging van het interview met Jules Schelvis:

Tokyo Rose werd steeds populairder. Er werd zelfs een Amerikaans militair vliegtuig naar hem vernoemd - Foto: September, 1944 (atheyfamily.org)
Mugshot van Iva Toguri alias ´Tokyo Rose´"Hello you…
Treinspoor bij het voormalige vernietigingskamp Sobibor
Trein bij het voormalige vernietigingskampMaandag werd op het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: