Osman I (1258-1324)

Osman I

Osman I

Grondlegger van het Ottomaanse Rijk en stichter van de Osmaanse dynastie. Zijn volledige naam luidt Osman I el Gazi. Osman betekent zoveel als ‘bottenbreker’.

Osman wordt niet geboren als moslim, maar bekeert zich wel tot dat geloof. Nadat hij dat gedaan heeft voegt hij de term ‘el Gazi’ aan zijn naam toe, wat zoveel betekent als ‘strijder voor de islam’. Zijn aanhangers worden ‘el ghazis’ genoemd.

De El ghazi’s rukken onder leiding van Osman op naar de grensen van het Byzantijnse Rijk. Dit nadat Osman I door het overlijden van zijn vader Ertuğrul in 1288 leider is geworden van de stam Kayi in Anatolië.

- advertentie -

Gebiedsuitbreiding
Met behulp van zijn strijders vecht Osman onder meer tegen de Mongolen, waardoor veel Arabieren en Perzen – die voor de Mongolen op de vlucht waren – zich bij hem aansluiten. Nadat het grondgebied is uitgebreid van 1500 km² tot ongeveer 18000² sticht Osman I in 1299 het Osmaanse Rijk.

Hij doet dit door ambtenaren aan te stellen en land te ‘geven’ aan zijn volgelingen die voor hem in dat gebied toezicht houden. Gedurende zijn bewind strijdt hij tegen het Oost-Romeinse Rijk. In 1304 verovert hij Nicea, ook wel Iznik genoemd.

Sultan
Enkele jaren later geeft Osman I het bevel over aan zijn zoon Orhan Gazi. Hij doet dit in 1317.

Osman I wordt door velen gezien als de eerste sultan (islamitische term voor koning of keizer). Anderen menen dat zijn zoon Orhan I de eerste sultan was. Osman I overlijdt in 1326 en wordt begraven in de stad Bursa, de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

Orhan I Zoon van Osman I , de stichter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: