Otto Habsburg-Lothringen (98) overleden

Otto Habsburg-Lothringen in 2004

Otto Habsburg-Lothringen, de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk, is maandag op 98-jarige leeftijd overleden.

Otto Habsburg-Lothringen, ook bekend als graaf Otto von Habsburg, werd op 20 november 1912 geboren als zoon van de Oostenrijkse keizer Karel I en diens echtgenote Zita van Bourbon-Parma.

Hij was de laatste kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Deze zogenaamde dubbel- of Donaumonarchie werd in 1918 ontbonden.

- advertentie -Otto tussen zijn ouders, Karel I en Zita van Bourbon-Parma

Van 1918 tot 1921 woonde Otto Habsburg-Lothringen met zijn familie in ballingschap in Zwitserland. Toen zijn vader in 1922 overleed werd hij troonpretendent. Otto was toen negen jaar oud. In de jaren dertig verzette hij zich fel maar tevergeefs tegen de zogenaamde Anschluss, de aansluiting van Oostenrijk bij het Derde Rijk. Gedurende het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog verbleef Otto Habsburg-Lothringen noodgedwongen in de Verenigde Staten. Na de oorlog keerde hij terug naar Europa en woonde hij onder meer in Frankrijk, Spanje en Duitsland.

In 1961 gaf hij zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op. Otto Habsburg-Lothringen, een groot voorstander van een verenigd Europa, zat hierna twintig jaar voor de Duitse partij CSU in het Europees Parlement. Hij overleed maandag op 98-jarige leeftijd.

In de tempel zijn onder meer robijnen gevondenIn een…
Maarten van Rossem bij KvdBHistoricus en Amerika-deskundige Maarten van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: