Oud-bewaker Auschwitz aangeklaagd

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchng

Barak in Auschwitz – Foto: stock.xchng

Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft de 93-jarige oud-nazi Hans Lipschis aangeklaagd vanwege medeplichtigheid aan de massamoord in vernietigingskamp Auschwitz.


De Duitser werd dit jaar gearresteerd. Hij stond toen vierde op de lijst van meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum. Lipschis werkte vanaf 1941 tot januari 1945 in Auschwitz. Hij heeft dit erkend maar zegt er alleen als kok te hebben gewerkt en dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Hans Lipschis werd in 1919 in Litouwen geboren. Na de oorlog vertrok hij naar Chicago. In 1983 werd hij de Verenigde Staten uitgezet omdat hij bleek te hebben gelogen over zijn nazi-verleden. Voor zijn arrestatie woonde Lipschis in Aalen, een dorp in zuid-Duitsland.

Eerder dit jaar maakte de Duitse justitie bekend vijftig bejaarden te hebben opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz werkten. Toen werd ook al aangegeven dat het de bedoeling was rechtszaken tegen de mannen aan te spannen.

- advertentie -

John Demjanjuk

Het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden spoorde de bewakers op nadat oorlogsmisdadiger John Demjanjuk in 2011 in Duitsland was veroordeeld. Een rechtbank in München oordeelde toen dat Demjanjuk medeplichtig was aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor. Naar aanleiding van de uitspraak in de Demjanjuk-zaak menen medewerkers van het onderzoekscentrum dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.

Gerelateerde boeken:

Etty Hillesum - Foto: NIOD
Etty Hillesum - Foto: NIODIeder schilderij, plakkaat, artikel,…
Gebroeders Temmes - Still YouTube
- vervolg video -   En toen vroeg-ie: ‘Wo ist der Bahnhof?’…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: