Oud-bondscoach Jan Zwartkruis (87) overleden

Jan Zwartkruis

Jan Zwartkruis, oud-bondscoach van het Nederlands elftal, is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden.

Zwartkruis voetbalde vroeger bij de Amersfoortse voetbalvereniging HVC. Hierna ging hij als trainer aan de slag. Na clubs als CJVV en Quick Amersfoort te hebben getraind werd Zwartkruis in november 1962 benoemd tot assistent van Elek Schwartz, de bondscoach van het Nederlands elftal.


In 1976 werd Zwartkruis zelfstandig bondscoach. Hij volgde toen de opgestapte George Knobel op. Aanvankelijk zou Zwartkruis de functie van bondscoach slechts twee wedstrijden vervullen, maar dat werd later verlengd. De KNVB wilde de trainer eigenlijk nog langer vasthouden, maar Zwartkruis gaf in de loop van 1977 aan dat hij zijn baan bij Defensie niet op wilde geven.

- advertentie -

WK 1978

Hij werd als bondscoach opgevolgd door de Oostenrijker Ernst Happel. Later dat jaar werd besloten dat Zwartkruis diens assistent zou zijn in aanloop naar en tijdens het WK 1978 in Argentinië. Er wordt wel eens beweerd dat Zwartkruis de leiding over het elftal in de loop van dat toernooi overnam. Het Nederlands elftal was in Argentinië verliezend finalist.

Na het succesvolle toernooi werd Zwartkruis weer zelfstandig bondscoach. Met Oranje wist hij zich hierna te kwalificeren voor het EK van 1980 in Italië maar zijn ploeg werd teleurstelling in de eerste ronde van dat toernooi uitgeschakeld. In 1982 nam hij ontslag, na tegenvallende resultaten ikn aanloop naar het WK van 1982. Hij werd opgevolgd door Kees Rijvers.

Tussen 1962 en 1981 was Zwartkruis ook trainer van het militaire voetbalelftal.

Gerelateerde boeken:

Replica van een klein Vikingschip
Replica van een klein Vikingschip In een Brits scheepswrak…
Kerk - Foto: stock.xchng Katholieke priesters in opleiding kregen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: